AKTUELNO

Radovi na novom mostu na mestu Starog savskog mosta počeće u 2019. godini, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je danas predstavio izgled novog mosta.

Mali je rekao da će novi most imati po dve trake u oba smera, pešačku i stazu za bicikliste, koje će se uklopiti u Savsku promenadu.

- U protekle četiri godine mnogo toga smo uradili da Beograd bude moderniji, lepši, da bude svetska metropola - naglasio je Mali i dodao da je deo Beograda u kome se most nalazi, bio pun baraka i betonskih skladišta, a da su ga novim izgledom "oživeli".

Foto: Beograd.rs

On je rekao da je danas potpisan ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP, te da mu je posebno drago što će projekat raditi domaća kompanija i mlade arhitekte koje su pobedile na konkursu.

Dodao je da je važno da se most zameni prvenstveno iz saobraćajnog i bezbednosnog razloga, a da će most biti i moderniji i lepši.

- Novi most preko Save potpuno se uklapa u viziju i perspektivu jednog lepšeg, boljeg i modernijeg Beograda - istakao je Mali.

Gradonačelnik je rekao i da će zajedno sa sugrađanima odlučiti gde će stari most biti postavljen nakon izgradnje novog, a da se za sada glasa između povezivanja Zemunskog keja sa Velikim ratnim ostrvom i Novog Beograda sa Adom.

Foto: Beograd.rs

- Ovaj most će biti kruna na ovom delu Beograda na vodi, a mi ćemo u narednih nekoliko nedelja, najkasnije dva meseca potpisati i ugovor sa projektantom koji će raditi dizajn tunela koji će povezivati Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana - rekao je Mali i najavio izgradnju tunela za narednu godinu.

- Tim tunelom ćemo smanjiti između 11 i 14 odsto tranzitnog saobraćaja kroz centar grada i potpuno promeniti saobraćaj, unaprediti i povećati efikasnost - kazao je Mali.

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović rekao je da je presrećan zbog izgradnje novog mosta kao i da smatra da će biti najlepši u Evropi.

- Kroz stari most nema plovnosti zbog rastojanja stubova, a novi će imatii potpunu plovnost kroz Savu za sve evropske brodove - zaključio je Ignjatović.

#Beograd

#Siniša Mali

#most

'